SEADRIA

Žuti bradavičasti puž

Phyllidia flava Aradas, 1847

Žuti bradavičasti puž jedina je vrsta porodice Phyllidiidae autohtona za Sredozemno more - reliktna vrsta čiji su svi ostali srodnici rasprostranjeni po Indijskom i Tihom oceanu. Prepoznatljiv je po limunasto-žutom tijelu prekrivenom krupnim bijelim bradavicama i sitnijim stošcima boje tijela, a hrani se isključivo spužvama.

Opis

Izgled: Ovalno, limunasto-žuto tijelo prekriveno je s dvije vrste izraslina - krupnim, bijelim i zaobljenim bradavicama te sitnijim, stožastim izraslinama boje tijela, gušće raspoređenim prema stražnjem dijelu plašta.

Karakteristike: Rinofore su sitne, narančasto-smeđe i potpuno uvlačive; škržni listići smješteni su ispod ruba plašta, sitni, trokutasti i žuti poput tijela, bez škrga oko analne papile.

Posebnost: Kad je uznemirena, luči karakterističan miris i bjelkastu obrambenu tvar seskviterpenoidne građe koja odbija napadače.

Stanište

- Dubina: 20-100 m

- Temperatura: umjereni slojevi Sredozemlja

- Podloga: koraligeno dno, kamenite stijene i previsi

- Skrovišta: na spužvama domaćinima kojima se hrani

Biologija

Prehrana: Hrani se isključivo spužvama, ponajviše rodova Axinella (npr. A. cannabina, A. polypoides) i Acanthella acuta, dokazano se hrani potonjom vrstom.

Razmnožavanje: Hermafrodit, polaže široku, spiralno uvijenu vrpcu jaja narančaste boje na podlogu blizu spužve domaćina.

Ponašanje: Sporo puže po površini spužve kojom se hrani; pri uznemirenju luči obrambenu kemijsku tvar karakterističnog mirisa.

Predatori: Rijetki, zahvaljujući kemijskoj obrani preuzetoj i proizvedenoj iz tvari spužvi kojima se hrani.

Ekološka uloga

Kao specijalizirani predator spužvi sudjeluje u kontroli njihovih populacija na koraligenim dnima; kao jedini sredozemni predstavnik inače indo-pacifičke porodice ima i posebnu biogeografsku vrijednost.

Ugroženost i zaštita

- IUCN: nije procijenjeno

- Hrvatska: nije zaštićena vrsta

- EU: nema posebnog statusa

- Bernska konvencija: ne

- Natura 2000: ne

Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje

Zanimljivosti

- Jedina je vrsta porodice Phyllidiidae autohtona za Sredozemno more - svi ostali rodovi žive u Indijskom i Tihom oceanu, pa se smatra reliktnom vrstom.

- Kad je uznemirena, luči bjelkastu obrambenu tvar karakterističnog mirisa koja odbija predatore.

- Hrani se isključivo spužvama iz rodova Axinella i Acanthella, na kojima je i najčešće zatečena.

- Rijetka je vrsta zapadnog Sredozemlja, povremeno lokalno brojnija ovisno o području i godini.

Rasprostranjenost

Sredozemno more (uključujući Jadran), gdje je jedina vrsta svoje porodice i smatra se reliktom; zabilježena i u istočnom Atlantiku (Azori, Madeira, Kanarski i Zelenortski otoci)