SEADRIA

Pas modrulj

Prionace glauca (Linnaeus, 1758)

Pas modrulj vitak je, izrazito pelagijski morski pas prepoznatljiv po tamnoplavim leđima, svjetloplavim bokovima oštro odijeljenim od bijelog trbuha, dugačkoj čunjastoj gubici i neobično dugim, uskim prsnim perajama. Najčešća je vrsta velikih pelagijskih morskih pasa u Jadranu, gdje je danas strogo zaštićena.

Opis

Izgled: Dugo i vitko tijelo, tamnoplava leđa, svjetloplavi bokovi oštro odijeljeni od bijelog trbuha. Gubica je dugačka i čunjasta s koso postavljenim nosnim otvorima, oči velike i okrugle.

Karakteristike: Prsne peraje su neobično duge i uske, dulje od glave. Zubi su dugački i pilasto nazubljeni - gornji iskošeni, donji uspravni. Repna peraja izrazito je nejednakokrišćana s dugim gornjim režnjem.

Posebnost: Izrazito je migratorna vrsta koja u sjevernom Atlantiku poduzima transoceanske migracije prateći sustav morskih struja u smjeru kazaljke na satu; populacija je jasno razdvojena po dobi, spolu i reproduktivnoj fazi - mladi, predadultni primjerci i skotne ženke obično borave odvojeno.

Stanište

- Dubina: od površine do 350 m

- Temperatura: najradije 7-16°C, podnosi i do 21°C i više

- Podloga: oceanska, pelagijska vrsta - ne veže se uz dno

Biologija

Prehrana: Hrani se uglavnom sitnom plavom ribom i lignjama koje se okupljaju u jatima, a povremeno i strvinom; obično se hrani u velikim skupinama.

Razmnožavanje: Viviparan, s placentom od žumanjčane vrećice. Skotnost traje 9 do 12 mjeseci, a koćenje se odvija u proljeće i ljeto u plićem moru. Broj mladunaca po okotu vrlo je varijabilan - od svega 4 do čak 135, najčešće 15-30, ovisno o veličini ženke.

Ponašanje: Aktivniji je u sumrak i noću; do obale zalazi rijetko, uglavnom noću i oko oceanskih otoka gdje je kontinentska podina uska.

Predatori: Odrasle jedinke gotovo nemaju prirodnih neprijatelja osim čovjeka i povremeno većih morskih pasa ili orki.

Ekološka uloga

Kao vrhunski pelagijski predator sitne plave ribe i lignji sudjeluje u regulaciji njihovih populacija u otvorenom moru te je važan pokazatelj zdravlja pelagijskog ekosustava.

Ugroženost i zaštita

- IUCN: NT - gotovo ugrožena globalno (2018.); CR - kritično ugrožena na razini Sredozemlja (2016.)

- Hrvatska (Crveni popis): osjetljiva vrsta (VU A2c)

- Hrvatska (pravni status): strogo zaštićena vrsta

- EU: nema posebnog statusa ulova, ali podliježe ograničenjima usputnog ulova

- Bernska konvencija: da (Dodatak III)

- Natura 2000: ne

Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje

Zanimljivosti

- Smatra se jednim od najšire rasprostranjenih morskih pasa na svijetu - cirkumglobalna vrsta prisutna u gotovo svim toplijim i umjerenim morima.

- Poduzima transoceanske migracije prateći velike morske struje, ponekad prijeđe tisuće kilometara.

- Populacija je jasno razdvojena po dobi i spolu - mladi, predadultni i skotne ženke obično borave odvojeno od odraslih mužjaka.

- U Jadranu nije toliko ugrožen ciljanim ribolovom koliko usputnim ulovom parangalima i okružujućim mrežama.

Rasprostranjenost

cirkumglobalno rasprostranjena vrsta, od tropskih do umjereno hladnih mora; u Jadranu češći u srednjem i južnom dijelu