SEADRIA

Gavun (gavun šiljan, mliječ bijeli)

Atherina hepsetus Linnaeus, 1758

Gavun je vitka, izdužena pelagična ribica srebrnkastog tijela sa svjetlucavom plavkastom prugom duž bokova. Živi u velikim, gustim jatima blizu obale i površine, a u narodu je poznat i pod nazivima gavun šiljan i mliječ bijeli.

Opis

Izgled: Vretenasto, izduženo tijelo, sa leđne strane zelenkasto-sive boje s sitnim crnim točkicama, a postrance ima uočljivu srebrnkasto-plavu uzdužnu prugu.

Karakteristike: Ima dvije razdvojene leđne peraje i velike oči, tipične za porodicu gavuna; usta su mala i blago zaobljena.

Posebnost: Lako se zamijeni s manjim gavunom okatcem (Atherina boyeri), no Atherina hepsetus raste krupnije i drži se otvorenijih priobalnih voda umjesto uvala i estuarija.

Stanište

- Dubina: 0-20 m, uglavnom uz površinu

- Temperatura: 14-26°C

- Podloga: pelagično stanište uz obalu, iznad pjeskovitih i kamenitih dna

- Vegetacija: povremeno uz rubove livada morske trave

- Skrovišta: ne skriva se - zaštitu traži u gustini jata

Biologija

Prehrana: hrani se sitnim zooplanktonom, račićima i povremeno algama.

Razmnožavanje: mrijesti se zimi i početkom proljeća; ikra je demerzalna i nitastim izraslinama prihvaća se za vodeno bilje, kamenje i pijesak.

Ponašanje: izrazito je jatna vrsta, danju pliva blizu površine u velikim, gustim jatima.

Predatori: brojne grabežljive ribe (lubin, palamida, gof), kao i morske ptice.

Ekološka uloga

Kao sitna jatna riba ključna je karika prehrambenog lanca - hrani se planktonom, a sama je važan plijen brojnim većim ribama i pticama, te je tradicionalno cijenjena i u malom priobalnom ribolovu.

Ugroženost i zaštita

- IUCN: najmanje zabrinjavajuća (LC)

- Hrvatska: gospodarski značajna vrsta, nije posebno zaštićena

- Bernska konvencija: ne

- Natura 2000: ne

Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje

Zanimljivosti

- U narodu nosi mnoštvo lokalnih naziva - gavun šiljan, mliječ bijeli, agun, zeleniš, vagun, brfun.

- Jedna je od najbrojnijih sitnih pelagičnih riba uz obalu Jadrana, često u ogromnim jatima.

- Lako se zamijeni s gavunom okatcem (Atherina boyeri), sličnom, ali sitnijom vrstom.

Rasprostranjenost

cijeli Jadran, stalna i vrlo česta priobalna vrsta