SEADRIA

Razok

Bothus podas (Delaroche, 1809)

Razok je spljoštena riba ljevak (obje oči na lijevoj strani tijela) iz porodice Bothidae, izniman majstor kamuflaže na pjeskovitom i sitno-šljunkovitom dnu. Danju gotovo cijelim tijelom leži zakopan u sediment, a na površini ostavlja tek dvije kuglaste, uzdignute oči prekrivene istim uzorkom kao okolno dno - kod mužjaka su oči osobito široko razmaknute, s malim šiljkom na njušci između njih.

Opis

Izgled: Tijelo je jako spljošteno, gotovo rombičnog obrisa, ljevak - obje oči nalaze se na lijevoj strani tijela. Oči su kuglaste, uzdignute i razmjerno krupne, kod mužjaka znatno razmaknutije nego kod ženki (razmak veći od promjera oka). Boja oku vidljive strane mijenja se prema podlozi, od svijetlo pješčane do tamnije smeđe uz tamnije pjege; slijepa strana je bijela.

Karakteristike: Mužjaci na njušci, tik ispred/između očiju, nose sitan šiljasti izrastak (trn), a profil glave im je gotovo ravan; kod ženki je profil zaobljeniji, a razmak očiju uži. Leđna peraja započinje već u visini prednjeg oka i pruža se cijelim rubom tijela do repa.

Posebnost: Danju gotovo cijelim tijelom leži zakopan u pijesak ili sitan šljunak, savršeno prilagođene boje kože - jedino što odaje njegovu prisutnost su oči koje vire iznad razine dna i mogu se gotovo posve neovisno okretati prateći okolinu.

Razlikovanje

Za razliku od lista (Solea solea), koji ima obje oči na DESNOJ strani tijela i izduženo-ovalan oblik s dugim rubnim perajama, razok ima obje oči na LIJEVOJ strani tijela, tijelo mu je rombičnijeg oblika, a oči su znatno krupnije i uzdignutije, s karakterističnim sitnim šiljkom na njušci između očiju kod mužjaka. Na fotografiji su vidljive samo dvije kuglaste, gusto obrasle oči i uski rub tijela s finim perajnim nastavcima koji vire iz sedimenta - budući da je životinja gotovo potpuno zakopana i prekrivena istim sitnim sedimentnim slojem kao okolno dno, uzorak i boja tijela nisu vidljivi. Identifikacija stoga počiva na kombinaciji uočenih obilježja: blizu postavljene, kuglaste i uzdignute oči te vidljiv nastavak (šiljak) između njih, što u cijelosti odgovara rodu Bothus, a geografski i morfološki najvjerojatnije vrsti Bothus podas - jedinoj vrsti ovog roda zabilježenoj u Jadranu.

Stanište

- Dubina: 15-400 m, najčešće u plićim priobalnim vodama

- Temperatura: umjereno do toplo Sredozemlje

- Podloga: pjeskovito do sitno-šljunkovito dno

- Skrovišta: zakapa se u sediment, ostavljajući vidljive samo oči

Biologija

Prehrana: Hrani se sitnom ribom, crvima, rakovima, ježincima i drugim beskralježnjacima s dna.

Razmnožavanje: Mrijesti se od svibnja do kolovoza, uvijek u ranim jutarnjim satima. Mužjak brani teritorij koji obuhvaća teritorije 3-5 ženki (svojevrsni harem) i udvara se plivanjem uzdignut oko 1 m iznad dna ispred nepomične ženke; pri parenju se par zajedno uzdiže i do 1,5 m iznad dna gdje dolazi do oplodnje, nakon čega se oboje vraćaju na dno. Jajašca su pelagijska i raspršuju se po dnu; ličinke su isprva simetrične, a tijekom metamorfoze jedno oko migrira na suprotnu stranu glave.

Ponašanje: Vrlo se oslanja na kamuflažu i dopušta priličan pristup roniocu; najlakše ga se uočava u prizemnom, gotovo horizontalnom pogledu, tražeći obris očiju koje vire iz pijeska. Oči mogu rotirati gotovo potpunim krugom, svaka neovisno o drugoj. Teritorijalni sukobi između mužjaka uključuju tamnjenje boje, jurnjavu i ugrize.

Predatori: Veće pridnene i grabežljive ribe.

Ekološka uloga

Kao pridneni grabežljivac sitnih beskralježnjaka i ribica sudjeluje u regulaciji bentoske faune pjeskovitih i šljunkovitih dna, a njegova gotovo savršena kamuflaža čini ga i pokazateljem mirnih, neuznemiravanih pješčanih staništa.

Ugroženost i zaštita

- IUCN: najmanje zabrinjavajuća (LC)

- Bernska konvencija: ne

- Natura 2000: ne

Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje

Zanimljivosti

- Naziv "wide-eyed flounder" odnosi se na neobično razmaknute, kuglaste oči mužjaka - razmak može biti veći od promjera samog oka.

- Oči mu se mogu okretati gotovo posve neovisno jedna o drugoj, što mu omogućuje praćenje okoline bez pomicanja tijela.

- Danju gotovo nevidljiv - jedini trag su dvije kuglaste oči koje vire iznad razine pijeska; noću postaje aktivniji i pliva valovitim pokretima iznad dna.

- Mužjak brani teritorij s haremom od nekoliko ženki, a parenje se odvija kratkim "usponom" para 1-1,5 m iznad dna.

Rasprostranjenost

Sredozemno more (uklj. cijeli Jadran, češće u južnom dijelu) i jugoistočni Atlantik od Portugala do Angole, uklj. Maderu, Azore i Kanare