SEADRIA

Ugor

Conger conger (Linnaeus, 1758)

Zmijoliki grabežljivac izduženog, valjkastog tijela, boje od svijetlosive do gotovo crne s karakterističnim bijelim točkicama po bokovima. Danju se skriva u rupama, pukotinama i olupinama - na fotografiji izlazi iz zaklona uz potopljenu olupinu na dnu.

Opis

Izgled: Tijelo je izduženo, valjkasto i bez ljusaka, boje koja varira od svijetlosive do gotovo crne ovisno o staništu; sve jedinke imaju bijele točkice po bočnim stranama tijela.

Karakteristike: Čeljusti su snažne s oštrim zubima, prilagođene hvatanju i usitnjavanju krupnijeg plijena; leđna, repna i podrepna peraja spojene su u jednu neprekinutu perajnu resu.

Posebnost: Poput svih pripadnika svoje skupine, mrijesti se samo jednom u životu (semelparna vrsta) - krajem života tijelo mu se gotovo u potpunosti preobrazi u reproduktivno tkivo prije nego što otpliva u duboke vode radi mriještenja i uginuća.

Stanište

- Dubina: 0-500 m, mlađ bliže obali

- Podloga: kamenito i pjeskovito dno, olupine i umjetni grebeni

- Skrovišta: rupe, pukotine, špilje i olupine

Biologija

Prehrana: Noćni grabežljivac jakih čeljusti - hrani se ribom, rakovima i glavonošcima.

Razmnožavanje: Spolno zrije s 5 do 15 godina; mrijesti se samo jednom u životu, otplivavši na dubine od 2000 do 3000 m gdje ženka izleže i do nekoliko milijuna jaja, nakon čega ugiba.

Ponašanje: Danju se skriva u zaklonima poput rupa, pukotina i olupina, a noću izlazi u aktivan lov; mlađ ostaje bliže obali, dok odrasle jedinke sele u dublje vode.

Predatori: Zbog svoje veličine ima malo prirodnih neprijatelja u odrasloj dobi; važna je i komercijalno izlovljavana vrsta.

Ekološka uloga

Kao krupni noćni grabežljivac na vrhu hranidbenog lanca sudjeluje u regulaciji populacija ribe, rakova i glavonožaca, a olupine i umjetni grebeni koje nastanjuje čine ga čestim stanovnikom takvih staništa u Jadranu.

Ugroženost i zaštita

- IUCN: najmanje zabrinjavajuća vrsta (LC)

- Hrvatska: nije posebno zaštićena vrsta, komercijalno se izlovljava

- EU: nema posebnog statusa

- Bernska konvencija: ne

- Natura 2000: ne

Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje

Zanimljivosti

- Mrijesti se samo jednom u životu, otplivavši na dubine od 2000 do 3000 metara, gdje ženka izleže i do nekoliko milijuna jaja prije nego što ugine.

- Olupine brodova i umjetni grebeni omiljena su skloništa ugora, koji se u njima danju skriva prije noćnog izlaska u lov.

- Snažne čeljusti s oštrim zubima omogućuju mu hvatanje i krupnijeg plijena poput riba, rakova i glavonožaca.

Rasprostranjenost

istočni Atlantik od Norveške i Islanda do Senegala, Sredozemno i Crno more (uklj. cijeli Jadran)