SEADRIA

Ugorova majka mrkulja

Gaidropsarus mediterraneus (Linnaeus, 1758)

Ugorova majka mrkulja tamnosmeđa je do crvenkasta pridnena riba izduženog tijela, prepoznatljiva po tri karakteristična "brka" (brkuljasta pipala) - jednom na donjoj čeljusti i dva na gornjoj. Vrlo je diskretna, noćno aktivna vrsta koja danju ostaje skrivena u pukotinama i pod kamenjem.

Opis

Izgled: Tamnosmeđe, ponekad crvenkasto tamno tijelo, kod nekih odraslih primjeraka prošarano sitnim svjetlijim pjegama, osobito duž bočne pruge. Tijelo je izduženo, bočno spljošteno.

Karakteristike: Ima dvije leđne peraje obrubljene crnim rubom - prva je sastavljena od mnogo vrlo finih i kratkih "krinoidnih" zrakova koji se mogu uvući u žlijeb, s prvim zrakom znatno duljim od ostalih (otprilike duljine promjera oka). Karakteristična su tri "brka" (brkoliki pipci) - jedan na donjoj čeljusti, dva na gornjoj.

Posebnost: Sposobna je proizvoditi zvukove pomoću plivućeg mjehura te pokazuje teritorijalno obrambeno ponašanje (zastrašivanje, nasrtaji, ugrizi) prema drugim jedinkama iste vrste - po tim se osobinama razlikuje od srodnih vrsta mrkulja koje takve zvukove ne proizvode.

Razlikovanje

Unatoč tamnijoj boji i ponekad prisutnim svjetlijim pjegama, može se zamijeniti s pečaticom (Gaidropsarus vulgaris), koja ima svjetliju, bež boju tijela s tamnim smeđim pjegama. Moguća je zabuna i s peterobrkom mrkuljom (Ciliata mustela), čokoladno-smeđe do crvenkaste boje sa svjetlijim trbuhom, koja ima pet umjesto tri "brka". Faufre crni (Grammonus ater) ima samo jednu neprekinutu leđno-repno-podrepnu peraju i vrlo kratke, jedva vidljive "brkove" savijene ispod trbuha - lako ga se razlikuje od mrkulje.

Stanište

- Dubina: od površine do 60 m

- Temperatura: umjereni do topli slojevi Jadrana

- Podloga: kamenito dno, pukotine i udubine

- Skrovišta: ispod kamenja, u pukotinama i udubinama stijena

Biologija

Prehrana: Hrani se uglavnom sitnim rakovima (rakušci, sitni rakovi, kozice), a povremeno i algama, puževima, mnogočetinašima i sitnom ribom (glavočićima).

Razmnožavanje: Mrijesti se od jeseni do zime (u Sredozemlju), a iz oplođenih jaja razvijaju se pelagijske ličinke. Mladi primjerci koji stižu na sredozemnu obalu mjere 3-4 cm; rastu brzo - dosežu oko 10 cm u prvoj godini, 20 cm u trećoj i 30 cm u šestoj godini života.

Ponašanje: Pretežno noćno aktivna i vrlo diskretna vrsta - danju se skriva pod kamenjem, u pukotinama i udubinama, izlazeći uglavnom po mraku.

Predatori: Veće pridnene ribe; skrovit način života i noćna aktivnost glavna su joj obrana.

Ekološka uloga

Kao noćni predator sitnih rakova i drugih beskralježnjaka sudjeluje u regulaciji njihovih populacija na kamenitim dnima; poznata je i kao definitivni domaćin specifičnog crijevnog parazita (Opecoeloides columbellae) čiji se ličinački stadiji razvijaju u puževima roda Columbella i Mitrella.

Ugroženost i zaštita

- IUCN: LC (najmanje zabrinjavajuća)

- Bernska konvencija: ne

- Natura 2000: ne

Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje

Zanimljivosti

- Sposobna je proizvoditi zvukove pomoću plivućeg mjehura - rijetka osobina među srodnim vrstama mrkulja.

- U akvarijskim uvjetima zabilježeno je teritorijalno ponašanje - zastrašivanje, nasrtaji i ugrizi između jedinki iste vrste.

- Domaćin je specifičnog parazita čiji se razvojni stadiji odvijaju u sitnim puževima roda Columbella i Mitrella.

- Iznimno je diskretna i noćno aktivna - danju je gotovo nemoguće uočiti jer ostaje skrivena pod kamenjem i u pukotinama.

Rasprostranjenost

istočni Atlantik od sjeverne Škotske (rijetka) do Portugala; Sredozemno more, Jadran, Egejsko i Crno more