Kratkonosi morski konjic
Hippocampus hippocampus (Linnaeus, 1758)
Hippocampus hippocampus je kratkonosi morski konjic, manji i zdepastiji od svog dugonosog srodnika, s kraćom njuškom i manje izraženim resicama. Živi skriveno u vegetaciji plitkog Jadrana i strogo je zaštićena vrsta.
Opis
Izgled: Tijelo je zdepasto, s vrlo kratkom njuškom (kraćom od trećine duljine glave) i istaknutim šiljkom iznad oka; boja varira od smeđe i žućkaste do kestenjaste i rđaste, a katkad je i narančasta, ljubičasta ili crna, često sa sitnim bijelim točkicama koje se, za razliku od dugonosog srodnika, ne spajaju u valovite crte.
Karakteristike: Spor je plivač, repom se pridržava za vegetaciju i podlogu, a bojom oponaša zelenilo ili žutilo biljaka među kojima se skriva.
Posebnost: Za razliku od dugonosog srodnika, ima manje izražene ili odsutne kožne resice na tijelu; kreće se vrlo malo, cijeli život najčešće provede unutar područja manjeg od nekoliko desetaka četvornih metara.
Stanište
- Dubina: 0-60 m
- Temperatura: 14-24°C
- Podloga: pjeskovito-muljevito dno s vegetacijom
- Vegetacija: livade posidonije, alge, morska trava
- Skrovišta: vegetacija za koju se hvata repom
Biologija
Prehrana: Hrani se sitnim rakovima i planktonskim organizmima koje usisava njuškom.
Razmnožavanje: Mužjak nosi oplođena jajašca u trbušnoj vrećici do izlijeganja mladih.
Ponašanje: Slabo pokretljiv, teritorijalan, često u paru s partnerom tijekom sezone.
Predatori: Veće ribe, iako je dobro kamufliran.
Ekološka uloga
Kao indikator zdravih staništa vegetacije sudjeluje u prehrambenom lancu plitkih obalnih staništa.
Ugroženost i zaštita
- IUCN: nedovoljno poznato (DD); Crvena knjiga morskih riba Hrvatske (2008.): DD
- Hrvatska: strogo zaštićena vrsta
- EU: nije u dodacima Direktive o staništima
- Bernska konvencija: da (Dodatak II)
- CITES: Dodatak II
- Natura 2000: ne
Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje
Zanimljivosti
- Rjeđi je i teže ga je uočiti od dugonosog morskog konjica.
- Boja tijela može se mijenjati ovisno o okolišu i raspoloženju.
- Ugrožen je gubitkom staništa morskih livada i onečišćenjem obale.
- Tijekom cijelog života rijetko napusti područje veličine tek nekoliko četvornih metara oko mjesta na koje se pričvrstio.
- Od dugonosog morskog konjica (Hippocampus guttulatus) razlikuje se po kraćoj njušci (manjoj od trećine duljine glave, dok je kod dugonosog gotovo jednako duga kao ostatak glave) te slabije izraženim ili odsutnim kožnim resicama (cirima).
Rasprostranjenost
istočni Atlantik od Britanskih otoka do Gvineje, cijelo Sredozemlje uklj. Jadran, rijedak i lokaliziran