SEADRIA

Kantar

Spondyliosoma cantharus (Linnaeus, 1758)

Zdepasta, ovalno spljoštena riba iz porodice ljuskavki, sivoplave do gotovo tamne boje s tankim, isprekidanim zlatastim uzdužnim prugama po bokovima. Društvena je vrsta koja se okuplja u jatima, a mužjaci su poznati po neobičnom ponašanju - grade i čuvaju "gnijezda" na pjeskovito-šljunkovitom dnu.

Opis

Izgled: Tijelo je visoko, ovalno i bočno spljošteno, glava kratka i tupa s malim ustima; boja je tamno sivoplava, na bokovima sa slabo izraženim, isprekidanim zlatastim uzdužnim prugama.

Karakteristike: Leđna peraja je jedinstvena, s bodljikavim i mekim dijelom u nizu; rilo (njuška) je jednako dugo ili duže od promjera oka.

Posebnost: Protoginični je hermafrodit - jedinke se mrijeste prvo kao ženke, a kasnije u životu mijenjaju spol u mužjake.

Stanište

- Dubina: 5-150 m, iznimno do 300 m

- Podloga: kamenito, šljunkovito i pjeskovito dno

- Vegetacija: livade posidonije i obrasle hridi

Biologija

Prehrana: Svejed - hrani se algama i sitnim beskralježnjacima, osobito rakovima.

Razmnožavanje: Mrijesti se od veljače do svibnja; mužjak repom i perajama iskopa plitko, zdjelasto "gnijezdo" promjera 30-110 cm na pjeskovito-šljunkovitom dnu, u koje ženka polaže jajašca, a mužjak potom čuva leglo do izlijeganja.

Ponašanje: Društvena je, gregarna vrsta koja često obitava u velikim jatima; tijekom mrijesta mužjaci brane teritorij oko gnijezda.

Predatori: Veće grabežljive ribe; gnijezda i jaja tijekom mrijesta osobito su izložena uznemiravanju i izlovu.

Ekološka uloga

Kao svejed sudjeluje u kontroli algi i sitnih beskralježnjaka na kamenitim i travnatim dnima, a njegova mrijestna okupljanja i gniježđenje na plitkom dnu čine ga osjetljivim pokazateljem očuvanosti priobalnih staništa.

Ugroženost i zaštita

- IUCN: najmanje zabrinjavajuća vrsta (LC)

- Hrvatska: nije posebno zaštićena vrsta, komercijalno se izlovljava

- EU: nema posebnog statusa

- Bernska konvencija: ne

- Natura 2000: ne

Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje

Zanimljivosti

- Mužjaci repom i perajama iskopaju zdjelasto "gnijezdo" na pjeskovito-šljunkovitom dnu, promjera i do 1,1 metar, te potom sami čuvaju oplođena jaja do izlijeganja.

- Kantar je protoginični hermafrodit - sve jedinke prvo sazrijevaju kao ženke, a dio ih se kasnije u životu pretvara u mužjake.

- Zbog obalnih mrijestnih okupljanja i "čuvanja gnijezda" mužjaci su osobito osjetljivi na uznemiravanje i izlov tijekom proljeća.

Rasprostranjenost

istočni Atlantik od Skandinavije do Namibije, Sredozemno i Crno more (uklj. cijeli Jadran)