SEADRIA

Podujka

Symphodus mediterraneus (Linnaeus, 1758)

Podujka je manja usnača promjenjive, gotovo šarolike boje - od ružičaste i crveno-smeđe do ljubičaste i sivkaste. Prepoznatljiva je po plavo-narančastim šarama na glavi mužjaka i karakterističnoj pjegi na osnovici prsne peraje, po kojoj je u engleskom jeziku dobila ime "pazušna usnača" (axillary wrasse). Stalno je u pokretu uz kamenita i hridinasta dna obrasla algama.

Opis

Izgled: Izduženo, blago bočno spljošteno tijelo promjenjive boje - može biti ružičasta, crveno-smeđa, ljubičasta, modrikasta ili sivkasta.

Karakteristike: Na glavi mužjaka vidljive su plave i žuto-narančaste šare, a s gornje strane repnog drška nalazi se crna mrlja. Na osnovici prsne peraje ima pjegu - kod mužjaka plavu sa žuto-narančastim rubom, a kod ženki tamnosmeđu; upravo po toj "pazušnoj" pjegi vrsta nosi englesko ime.

Posebnost: Gotovo je neprestano u pokretu, rijetko miruje uz dno.

Stanište

- Dubina: 1-50 m, najčešće 3-15 m

- Temperatura: umjereno topli slojevi, oko 16-21°C

- Podloga: kamenito i hridinasto dno

- Vegetacija: dna obrasla algama, livade posidonije

- Skrovišta: pukotine među kamenjem i algama

Biologija

Prehrana: Hrani se sitnim bentoskim beskralježnjacima - puževima, školjkašima, mnogočetinašima, hitonima, bodljikašima i mahovnjacima.

Razmnožavanje: Jajorodna je vrsta s izraženim parenjem - mužjaci grade zdjelasta gnijezda i čuvaju jaja do izlijeganja.

Ponašanje: Aktivna je i gotovo neprestano u pokretu, često u paru.

Predatori: Veće grabežljive ribe priobalnog pojasa.

Ekološka uloga

Kao predator sitnih bentoskih beskralježnjaka, podujka sudjeluje u kontroli njihovih populacija, a sama je izvor hrane većim grabežljivim ribama priobalja.

Ugroženost i zaštita

- IUCN: najmanje zabrinjavajuća (LC)

- Hrvatska: nije zaštićena vrsta

- EU: nema posebnog statusa

- Bernska konvencija: ne

- Natura 2000: ne

Preporuke: Ne dirati; Ne hraniti; Ne uznemiravati; Prijaviti opažanje

Zanimljivosti

- Boja tijela izrazito je varijabilna - ružičasta, crveno-smeđa, ljubičasta, modrikasta ili sivkasta, ovisno o jedinki.

- Englesko ime "axillary wrasse" dolazi od pjege na osnovici prsne peraje, smještene poput "pazuha" (axilla).

- Gotovo je neprestano u pokretu uz dno, rijetko potpuno miruje.

- Mužjaci grade zdjelasta gnijezda i čuvaju oplođena jaja.

Rasprostranjenost

cijeli Jadran i Sredozemno more, istočni Atlantik od Portugala do Maroka, Madeira, Kanarski i Azorski otoci